Октомври 2018 - СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА МЕТЕОРОЛОГИЯ

headТри метеорологични станции от мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология са сред 70 станции в световен мащаб работещи повече от сто години без прекъсване и признати като световно културно и научно богатство от Световната метеорологична организация към ООН (СМО). Едната от станциите е на територията на НИМХ филиал Варна, а именно станция Образцов чифлик (открита 1889 година), останалите са Сливен (открита 1890 година) и Кнежа (открита 1910 година). Не са прекъсвали работа дори по време на войните от първата половина на 20 век.

След номинацията им, станциите бяха подложени на подробно проучване (метод на работа, местоположение, представителност). Експерти на СМО прегледаха всички исторически документи и българските кандидати получиха статут на „Стогодишни станции“, сертификати от СМО и метални плочи за обозначаването им.

„Многогодишните метеорологични наблюдения са част от незаменимото културно и научно наследство на човечеството, което обслужва потребностите на настоящите и бъдещите поколения за дългосрочна климатична информация с високо качество. Те са уникални източници на историческа информация за атмосферните параметри, която свидетелства за колебанията на климата и е основа за оценката на промените му. За да се подчертае това значение, СВЕТОВНАТА МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ разполага с механизъм за разпознаване на стогодишни наблюдателни станции. По този начин организацията насърчава устойчивите стандарти за наблюдение и най-добрите практики, които улесняват създаването на висококачествени динамични редове.“ се казва в съобщението на СМО.


 

 
Обр.чифлик станция