От 31 август до 4 септември 2009 в Женева ще се състои трета международна конференция за климата.
23 март
Световен ден на метеорологията
WMD 2010

Всяка година на 23 март Световната Метеорологична Организация (СМО), нейните 188 страни-членки и световното метеорологично общество празнуват Световния ден на метеорологията, посветен на избрана тема. На този ден през 19500г. влиза в сила Конвенцията на СМО, в съответствие с която е създадена Организацията. В последствие, а именно през 1951 г., СМО получава статут на специализирана организация в системата на ООН.

През тази година тема на Световния ден на метеорологията е «Метеослужбите работят за вашата сигурност и благоденствие».

Нови данни от полярните изследвания потвърждават наличието на съществени изменения в глобалната околна среда

Женева, 25 февруари 2009 г. - Световна Метеорологична организация / Международен съвет за наука (СМО/МСН)

Интердисциплинарните изследвания в рамките на Международната полярна година (МПГ) 2007/2008 предоставиха нови данни, свидетелстващи за широкомащабни последствия от глобалното затопляне в полярните области. Многостранните изводи, направени в рамките на МПГ са резултат от изпълнението на повече от 160 утвърдени научни проекта, подготвени на основата на идеите на изследователите от повече от 60 страни. Започналата в началото на март 2007 г. МПГ обхваща двугодишен период до март 2009 г. и позволи да се проведат наблюдения в течение на периодически сменящите се сезони в двете полярни области. Като съвместен проект на СМО и МСН, МПГ съдейства за съсредоточаване на усилията в изследване на арктическия и антарктическия региони на основата на международна финансова подкрепа в размер на около 1,2 милиарда американски долара.

Повече

Изключително високи температури в Индия през февруари 2009
(публикувано на 12 март)

Февруари е последния месец на зимния сезон в Индия. Като преходен период между зимата и лятото, времето в по-голямата част от страната е много меко.  През тази година India Meteorological Department посочва, че температурите през февруари са изключително високи.

Повече

Най-студената зима в Обединеното кралство за последните 10 години
(публикувано на 5 март 2009)

Тази зима е най-студената в Обединеното кралство от 1995/1996 насам, според графиките на Met Office.
Ниските температури са съпроводени със сериозен снеговалеж. Най-сериозните валежи за последните 18 години са наблюдавани в много области на страната през ранния февруари.

Повече

Павилионът на СМО на World Expo 2010
(публикувано на 4 март 2009)

 

 

pavilion
 
Павилионът на СМО

Тази конструкция ще бъде изградена в Шанхай, Китай за Световното изложение през 2010. С площ от 2 000 m2, тя ще бъде първия метеорологичен павилион в 157 годишнина на World Expo.

Expo посетителите ще получават безплатно обновени прогнози за времето на своите мобилни телефони. Прогнозите ще се виждат и на голям екран срещу павилиона и на Web сайта на Изложението.

Expo 2010 ще се състои от 1 май до 31 октомври 2010, през сезона на обилните валежи, наводнения и тайфуни в Шанхай, с постоянни промени във времето от слънчево и горещо до гръмотевични бури.

Повече

World Expo 2010

Shanghai Meteorological Bureau